Az örökség terhéről, felszabadult muzsikálásról és a készülő lemezről is beszélgettünk Eredics Áronnal.

Egy 1995-ös zenekari próbáról szóló naptárbejegyzés tanúsítja, hogy május 11-én ünnepli fennállásának 25. évét a Söndörgő. Eredics Áron édesapja, a Vujicsics együttes egyik alapítója mindig azzal viccelt: ha tiltja a gyerekeket a zenéléstől, nagyon fogják szeretni. Tiltás nélkül is így lett, három fia is tagja a Söndörgőnek, amely a május 11-i születésnapi online gangkoncerten új felállásban mutatkozik be.

A
25 éves jubileumot lakáskoncertekkel ünnepelték volna. Ez most a járványügyi
helyzet miatt elmarad. Mi lesz helyette?

A 25 éves jubileum furcsasága, hogy tavaly októberben kiszállt az együttesből az egyik alapító tagunk, Buzás Attila bőgős. Decemberben csatlakozott hozzánk Dénes Ábel, akivel elkezdtük a felkészülést az évfordulós koncertekre. A zenekar egyetértett abban, hogy az új felállásban nem érdemes zajos nagykoncertet adni, bensőségesebb formákat kerestünk. Így jött a lakáskoncert-sorozat ötlete, kíváncsiak voltunk, mennyien szeretnének részt venni ezeken a meghitt, kisebb koncerten. Május 11-én indult volna a tízalkalmasra tervezett sorozat.

Mert
aznap ünnepli születésnapját az együttes?

Egy 1995-ös naptárbejegyzés tanúsága szerint igen, aznap tartottuk az első próbánkat. Most elhalasztottuk ezeket a koncerteket, és vélhetően ideális is lesz − a járvány lecsengésével − ilyen, kisebb létszámú fellépésekkel újraindítani a koncertéletet.

A
születésnapon online muzsikálnak majd?

Játszani fogunk, hiszen egy negyedszázados közös
zenélést már érdemes megünnepelni. Május 11-én este hat órakor a Facebook
oldalunkon közvetítjük a gangkoncertünket, immár Dénes Ábellel. Így online
debütál majd az új formáció.

Akad
alkalmas gang?

Abban a házban, ahol én lakom, a gangon kényelmesen be lehet tartani az előírt távolságot, az akusztika is egészen jó, és még a lakók is örülnek a muzsikának. Úgy tervezzük, hogy fél órát játszunk majd élőben, utána pedig levetítjük egy korábbi koncertfelvételünket. Valami különleges után kutattunk a fiókban, és rábukkantunk a tíz évvel ezelőtti Müpás fellépésünkre, amit nemhogy a közönség, de még a tagok jelentős része sem látott. Tíz év elteltével bátran állíthatom, hogy ez a koncert vízválasztó volt a Söndörgő nemzetközi ismertsége szempontjából, megszaporodott a külföldi felkéréseink száma. Azóta is sokat járunk külföldre: áprilisban Franciaországban, nyáron Németországban, Norvégiában léptünk volna fel, remélem, hogy ezeket lesz alkalmunk pótolni.

Érdekes,
hogy egy tíz évvel ezelőtti koncertfelvételt játszanak le, hiszen azóta sokat
változott a zenekar.

Valószínűleg ezért is lesz érdekes ezt a koncertet meghallgatni az élő fellépés után. 25 év nagy idő, visszatekintve már korszakokat is tudnék sorolni. A zenekar első tíz évét kétségtelenül a Vujicsics együttes zenéje és a délszláv muzsika határozta meg.  Édesapánk, Eredics Kálmán alapító tagja a Vujicsics együttesnek, így mi – másik két, Söndörgőben játszó testvéremmel együtt – magától éretetődő módon nőttünk bele a népzenébe. Egészen természetesen szállt apáról fiúra ez a zene és ennek szeretete.

Éppen
ezért lehetett volna önben dac is, hogy „nem akarom ugyanazt az utat járni”.

Valóban, de ez fel sem merült. Apám viccesen szokta mondani, hogy a gyerekeknek tiltani kell a zenélést, és akkor nagyon fogják szeretni. Az első tíz évünk azzal telt, hogy megpróbáltuk a lehető legjobban elsajátítatni ezt a muzsikát, az első két lemezünk autentikus népzene. Furcsa kimondani is, hogy 25 éves az együttes, mert ez korántsem azt jelenti, hogy lassan közelít a nyugdíj, hiszen nagyon fiatalon kezdtük. Dénes Ábel belépésével ő vált a Söndörgő legfiatalabb tagjává, de az öcsém is idén ünnepli majd a 30. születésnapját, és tizennyolc-húsz éve aktívan muzsikál velünk. Ahogyan nőttek föl a testvéreim, és a kezük alkalmassá vált arra, hogy játsszanak a tamburán, be is kerültek a zenekarba.

Még mindig megvan az a tamburája, amit ötévesen kapott az édesapjától?

Abszolút, sőt, nemrég egy kiváló szerbiai mester
felújította. Koncerteken is ezt a hangszert használom, szóval jócskán megtérült
apám befektetése.

Mikor
sikerült letenni ennek az örökségnek a terhét?

Nem is olyan régen történt, hogy − zeneileg legalábbis − megszabadultunk ezektől a magunkban hordott elvárásoktól. Ez nem azt jelenti, hogy megtagadtuk volna az autentikus népzenét, hiszen mi is ezt adjuk tovább a Zeneakadémián a fiatal növendékeknek. Az elszakadást a tavaly márciusban megjelent Nyolc 8 Nyolc című lemezünktől datálom.

Sokan
már a 2014-es Tamburocketet is a
változáshoz sorolják.

Nem is tévednek igazán, mert ez egy hosszú út volt.
Éppen a tizenöt éves koncert környékén kezdtük kicsit szabadabban értelmezni a népzenei
hagyományt, kísérleteztünk, hogy megtaláljuk a saját hangunkat. A Tamburocketben még erős a népzenei szál,
a Nyolc 8 Nyolcnál jutottunk el oda,
hogy vállaltan a saját zenei nyelvünk, szerzeményeink kerültek előtérbe.

Az
Amsterdam Klezmer Banddel közös Szikra
anyaga is saját szerzeményekből állt össze.

Az a projekt két éve kimondottan arról szólt, hogy a két együttes összesen tizenkét tagjának mindegyike írjon egy számot. Ez nagyjából egybeesik a Nyolc 8 Nyolc előkészítésének időszakával. Ezeken az anyagokon érezhető a felszabadultság, elkezdtük elengedni az elvárásokat, a megfelelési kényszert, elkezdtük elhinni, hogy megfelelünk így is.

Mennyire
viselte meg a zenekart Buzás Attila kilépése?

Nagyon nagy váltás. Ennyi év alatt annyira összeszoktunk, közösen jártuk be a már említett utat, a bőgő pedig az alapot adja… Attila elhatározása váratlan volt, azonban érthető. A zenélés sok lemondást igényel, elsősorban a család részéről, és ő most mással szeretne foglalkozni. Dénes Ábel jazz tanszakon végzett, egészen más karakter, új színt hoz az együttes muzsikájába. A karantén hátránya, hogy nem tudunk próbálni; előnye, hogy új zenékkel kísérletezhetünk. Írunk valamit, eljátsszuk, elküldjük a többieknek, közösen gondolkodunk.

Ilyen
hamar elkészülhet az új lemez?

Amikor tudtuk, hogy új zenésztársat kell keresnünk, elhatároztuk, hogy mielőbb összeállítunk egy zenei anyagot az új felállásban. Továbbra is ebben gondolkodunk. Augusztusban szeretnénk felvenni a lemezt, ami jövőre jelenhet meg. Stílusát tekintve folytatjuk a nyitást, az előző lemez Bartók-átiratait újabb klasszikus zenei átiratok követik majd, és több teret kap a jazz is.

Fotók: The Orbital Strangers Project