Indítsd energikusan a tavaszt!

Az online zenei színtér egyik legnagyobb holland sztárja, egy eklektikus zenét játszó, energikus csapat New Orleansból, egy izgalmas hangszer, amely ebben az évezredben született, valamint a hazai underground egyik legizgalmasabb duója – négy kihagyhatatlan koncertet ajánlunk, amelyeket várva könnyedebben és gyorsabban repülnek el a fagyos hetek tavaszig.

Az amatőr zenész, aki véletlenül hódította meg a világot

Joep Beving első számait saját örömére és családja szórakoztatására rögzítette a konyhájukban, és bár nem tervezett zenei karriert, próba-szerencse alapon felöltötte a dalokat Spotify-ra. Miután rövid idő alatt többmilliós hallgatottságra tett szert, és a legnagyobb kiadók kezdtek versengeni a kegyeiért, felhagyott polgári foglalkozásával, és ma már csak a zenélésből él. Lemezszerződéséhez nagyban hozzájárult egy szerencsés véletlen is. Történt ugyanis, hogy Christian Badzura, a Deutsche Grammophon egyik igazgatója egy berlini bárba betérve különleges dallamra lett figyelmes, amely nem más volt, mint Beving egyik darabjának részlete. És hogy hogy került Beving CD-je egy német szórakozóhelyre? Nos, egy barátja adta oda az ottani pultosnak… Így lett a melankolikus holland családapából egy csapásra az egyik leghallgatottabb élő zongorista, a klasszikus zenei szcéna rekordokat döntő kiválósága, akinek érzékeny, minimalista darabjait április 6-án az A38-on hallhatjuk.

Kirobbanó energia szofisztikált csavarral

Néhány évvel ezelőtt a Tank and the Bangas még egyike volt az ismeretlen, ám törekvő bandáknak, mígnem 2017-ben hatezer induló közül ők nyerték meg az NPR (National Public Radio) Tiny Desk versenyét, ez a győzelem rájuk irányította először az országos, majd a nemzetközi figyelmet is. Érdekesség, hogy frontemberük, Tarriona „Tank” Ball eredetileg költő, és a formáció megalakulása előtt díjnyertes slam poetry művész volt – innen a lírai szövegek és az értelmező előadásmód. Énekstílusa, akárcsak a zenekar repertoárja, megszámlálhatatlanul sok színt vonultat fel: az egyik pillanatban souldíva, a másikban vagány rapper, mindeközben egy igazi „lány a szomszédból”, aki nem hódol be a közösségi média által diktált szépségideáloknak. Jó hír, hogy április 8-án a Tank and the Bangas zenéjéből áradó életörömből mi is részesülhetünk, ha ellátogatunk a hajóra.

Ütőhangszobrászat

Hangszer – ma már tudjuk – szinte bármiből lehet, így nem is olyan meglepő, hogy két összehegesztett acél fémgömb is alkalmas a varázslatra. Pláne ha annak hangzását sokéves kutatás és akusztikus kísérletezés segítségével finomítják tökéletesre. Így született meg a handpan nevű ütőhangszer, amely 21. századi találmány, mégis olyan, több ezer éves hagyománnyal rendelkező eszközökkel rokon, mint a tibeti hangtálak. Manu Delago pedig a handpan sokoldalú virtuóza, és nagy örömünkre újra hazánkba látogat, hogy a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében bemutassa legújabb, Circadian című lemezét. A zenész előző albuma, a Parasol Peak legy alpesi hangkísérlet volt: az anyagot zenésztársaival a hegyekben, meglehetősen zord körülmények között rögzítették. Új lemezén az eddigieknél is több hangszer kapott helyet, köztük számos különleges ütőalkalmatosság a világ minden tájáról.

Újhullámos elvágyódás

Belau zenéje maga a lebegő, finom elektronika, amely gyengéden kiránt a hétköznapokból, és olyan messzire röpít, hogy egyszeriben megfeledkezel minden nyomasztó gondodról. A ringató „sundowntempójáról” ismert duó 2015 óta létezik, és eddig olyan meghatározó, fiatal énekesnőkkel dolgoztak, mint Antonia Vai, Dallos Bogi, Herrer Sára, Myra Monoka vagy Szécsi Böbe, legutóbb pedig Sophie Barkerrel adtak ki dalt. Nem meglepő, hogy a formáció mára nemcsak itthon örvend hatalmas népszerűségnek, de szép nemzetközi sikereket is magáénak tudhat. Több mint húsz országban koncerteztek eddig, részt vettek neves fesztiválokon, első lemezük dalait pedig a BBC Radio 1 is játszotta. A sok külföldi koncert mellett azonban a srácoknak szerencsére jut idejük a hazai közönségre is, Colourwave című új lemezüket tavasszal mutatják be az A38-on.

A teljes cikk a BTF honlapján olvasható.

Kiemelt fotó: Tank and the Bangas