A zenekar 2022. április 24-én tartja 30 éves jubileumi és lemezbemutató nagykoncertjét Budapesten, a Trafóban. A sorban nyolcadik, XXX című albumuk ezen debütál, ezt követően országos koncertsorozatra indulnak.

A Fusio Group 1992-ben alakult Fusio Quartet néven, Szendőfi Péter és Studniczky László közös ötlete alapján. Saját zenét játszanak, a zenekarvezető Szendőfi Péter szerzeményeit a fúziós jazz műfajba sorolhatók. A 2005-ben Emerton-díjjal, Az év jazz égyüttese címmel elismert együttes számtalan hazai koncertsorozaton és külföldi fesztiválon is részt vett.

Ez idáig megjelent albumaik: Life Rhythm (1994, Bouevard & Pécuchet), Attitudes (1999, Periferic Records), Energy /live!/ ( 2003, Periferic Records), Stickman (2007, Tomtom Records), Soul Food (2010, Tomtom Records), Wanna Dance? (2014, Tomtom Records), Step Away! (2018, Tomtom Records).

A 30 éves zenekar jubileumi albumán, ahogy a korábbiakon is, kizárólag új, saját szerzemények szerepelnek. A zenekar alapvető zenei koncepciója mindig is a megújulás, a progresszív zenei gondolkodás volt. A jól megkomponált és hangszerelt fix téma részek ellenpontozzák az improvizációk, a teljesen kötetlen, spontán részek. A szerzeményekben olykor az elektronikus zenéből átvett effektek, loopok, samplerminták is szerepelnek. Előadásmódjukat nagyívű dinamikai skála jellemzi élőben, valamint az albumokon is.

A Fusio Group teljesen egyéni hangzásvilágot alakított ki. Ez nemcsak a zeneszerző Szendőfi Péter zenei megújulásainak tulajdonítható: a zenekar tagjainak egyéni játékmódja is nagyban befolyásolja a sajátos hangzást.

A zenekar tagjai: Szendőfi Péter (dob), Elek István (szaxofon), Kormos János (gitár), Tálas Áron (billentyűs hangszerek), Szuna Péter (basszusgitár).

A koncertről részletek itt.

Fotók: Bakos Károly Lívius