Bejelentették a 2022. augusztus 4. és 6. között meghirdetett tizedik, jubileumi Paloznaki Jazzpiknik headlinereit. A fesztivál jövőre is a Balaton-felvidéki nyár legnagyobb szenzációjának ígérkezik.

A különleges alkalomra a jazzrajongóknak valódi Boogie Wonderlanddel és számos meglepetéssel készülnek a szervezők, a háromnapos fesztivál igazi ünnepi forgataggá változik – augusztus 4-től örömünnep veszi kezdetét Paloznak dűlőiben.

A szervezők bejelentették a headliner fellépőket – sikerült visszahozniuk a tavaly végül a pandémia miatt távol maradt legendás előadókat, és egy vérbeli dívával indítják a tizedik pikniket: augusztus 4-én Emeli Sandé, a világhírű brit soul és R&B énekes-dalszerző nyitja a háromnapos jubileumi fesztivált; augusztus 5-én az 1980-as, ’90-es évek legnépszerűbb brit énekesnője, Lisa Stansfield érkezik a Jazzpiknik Nagyszínpadára, majd az MF Robots utánozhatatlan hangjai töltik be a csillagfényes paloznaki éjszakát. Augusztus 6-án pedig a világhírű Al McKay’s Earth, Wind and Fire Experience formáció látogat el a dűlőbe.

A 2022-es jazzpiknik egyik legizgalmasabb headlinere Emeli Sandé. A világhírű brit soul és R&B énekes-dalszerző 2012-ben debütált Our version of events című első önálló lemezével, amely elsöprő sikert aratott: több héten állt az első helyen és a legnagyobb példányszámban eladott album lett az Egyesült Királyságban. Sandé számos slágerrel büszkélkedhet, akár előadóművészként, akár zeneszerzőként; írt már dalokat Cher Lloydnak, Alicia Keysnek, Tinie Tempah-nak, Rihannának, Leona Lewisnak és sok más világhírű énekesnek. Az új kislemezt Sandé otthonában írták és vették fel a világjárvány idején. Emeli, aki általában erős, szárnyaló énekhangjáról ismert, legújabb albumán újszerű, ritmikusabb hangzást hoz, amire a rajongók felszabadulhatnak és táncolhatnak.

A pénteki napon az 1980-as, ’90-es évek legnépszerűbb brit énekesnője, Lisa Stansfield érkezik a jazzpiknik nagyszínpadára. Több mint három évtizede tartó, elsöprő sikerű karrierjével Lisa Stansfield valódi legenda a pop és soul műfajokban. Világhírű slágerei és díjnyertes albumai – több mint 20 millió eladott példány és 20 világsláger – hatalmas népszerűségre tettek szert az egész világon; háromszor nyerte el a legrangosabb brit zenei díjat, a Brit Awards-ot, valamint két Ivor Novello-díjjal, egy Women's World Award díjjal és két Grammy-jelöléssel ismerték el sikereit. A legendás pop-soul énekesnő örök érvényű slágerei mellett új dalaiból is válogat a jazzpiknik második estéjére, feledhetetlen koncertélményt és valódi show-t ígérve.

Stansfield koncertje után az MF Robots utánozhatatlan hangjai csendülnek fel. Az MF Robots a soul, az R&B, a funk és a popzene stílusait vegyíti energikus, új hangzású zenévé. A zenekar egyik tagja, Jan Kincaid alapítója volt a 2019-es jazzpikniken nagy sikert aratott The Brand New Heavies együttesnek, hozzá csatlakozott Dawn Joseph énekesnő, akit Rod Stewart, Phil Collins, Michael Bublé, Craig David vagy a 2019-es Jazzpikniken is fellépett Rick Astley szenzációs vokalistájaként ismerhettünk meg. A vadonatúj hangzást ígérő, kirobbanó energiájú duót nálunk most először hallhatja a közönség.

A három nap megkoronázásaként, szombaton egy igazi legenda lép fel: a világ leghíresebb funky zenekarának utódja, az Al McKay’s Earth, Wind and Fire Experience látogat el Paloznakra, hogy Al McKay felépülése után, a tavalyi elmaradt koncertjüket pótolva osztozzanak az emelkedett hangulatban. A chicagói Earth, Wind & Fire kétségkívül minden idők legsikeresebb soul-funk-disco zenekara. Al McKay az új formációval a régi koncertek hangulatát hozza magas színvonalú, szenvedélyes és hihetetlenül tehetséges Los Angeles-i zenészekkel, akik közül többen tagja voltak az eredeti EWF-nek is, köztük Al McKay gitáros, Michael Harris trombitás, John Paris dobos. Koncertjeiken az 1970-es évek legendás zenekarának legnépszerűbb slágereit adják elő, hogy napjainkban is átélhessük az Earth, Wind and Fire életérzést. A koncerten olyan legendás slágerek csendülnek fel, mint a September, a Boogie Wonderland vagy a Fantasy.

A további fellépőkről folyamatos tájékoztatást adnak a szervezők.

Nyitókép: Jazzpiknik/Mónus Márton