Folytatja társadalmi misszióját az Óbudai Danubia Zenekar (ODZ). Három fontos programjukhoz kerestek és találtak partnereket. Együttműködnek a Máltai Szeretetszolgálat Máltai szimfónia elnevezésű projektjével. Elindítják a tavaly megkezdett, rendkívül sikeres Beethoven-projekt második sorozatát: hallássérültekkel, siketekkel osztják meg a zene örömét. ÉNekÚT címmel pedig ezekben a napokban debütál a zeneoktatási platformjuk.

„Bizonytalansággal teli világban élünk, a bizonytalanság pedig erőszakot szül” – véli Hámori Máté, az ODZ művészeti vezetője. Szerinte a zene kiváló ellenszer, akkor is, ha többen azt állítják, hogy kevesebb muzsikát hallgatnak az emberek. Ám az újabb statisztikák nem is ezt mutatják – tette hozzá. Szerinte nő az igény arra, hogy a háborúság, az elválasztottság és a gyűlölködés helyett az összekapcsolódásra, a másik ember megértésére, megérintésére kerüljön a hangsúly.

„Nekünk, művészeti együtteseknek elöl kell járnunk ebben. Feladatunk, hogy eljátsszuk Sosztakovics szimfóniáját, de a jövő zenekarainak elsődleges teendői szerintem társadalmi és lelki feladatok.” A 2021–2022-es évad műsorát e filozófia jegyében állították össze.

Jelmondatuk: A beszéd elválaszt – a zene összeköt.

A pandémia előtt indították el, majd 2021-ben folytatták egyedülálló vállalkozásukat, a Beethoven-projektet. Beethoven iszonyúan szenvedett a süketségétől. A belső hallása működött, de a betegsége  tönkretette az emberi kapcsolatait, és magányra kárhoztatta. Próbált különböző eszközökkel valamelyest javítani az állapotán, sikertelenül. A zenehallgatás örömét mai tudásunkkal, technikánkkal már képesek vagyunk biztosítani a teljesen siketek vagy alig hallók számára. A módszer: a közönség tagjai nem a széksorokban, hanem a zenészek között ülnek, és koncert közben fogják a hangszereket, átvéve a hangok rezgését, dinamikáját. A kisebbek léggömbök segítségével élhetik át ugyanezt.

A szakmai beszélgetés vendége, Dudás Istvánné korábban még hallott, ma viszont már egyáltalán nem. Mégis elementáris boldogsággal beszél a Beethoven-projekt első évadáról, és várja a másodikat. A zenekar három Mozart-műsor délelőtti főpróbájára hívja az érintetteket, óvodáskorúaktól nyolcvanévesekig. Felvették a kapcsolatot siketekkel foglalkozó külföldi szervezetekkel, és számítanak rá, hogy más – akár hazai, akár külhoni – együttesek is átveszik az általuk kidolgozott módszert. A projekt tapasztalatait számba véve az is kiderült számukra, hogy fontos lenne az ép hallásúak védelmére jobban figyelni.

Közös hang, zenével az integrációért

– ez a másik projektjük szlogenje. A Máltai Szimfóniával közös program első koncertje nyitja szeptember 23-én a zenekar évadát. A Máltai Szeretetszolgálattal együttműködésben az ország legelmaradottabb térségeiben élő gyermekek beilleszkedését segítik az 1975-ben alapított venezuelai El Sistema mintájára. A Danubia Tarnazsadányban és Tarnabodon több mint fél éven át rendszeresen látogatta azokat az iskolásokat, akik hangszeres képzést kaptak. A zeneakadémai hangversenyen ők is bemutatkoznak. Mentoraik, Báder Ernő és Vörös Tamás elmondták: a zenélő gyerekek sokkal magabiztosabbak lettek, és javultak a tanulmányi eredményeik.

A harmadik újdonság az ÉNekÚT nevű, frissen kidolgozott internetes zeneoktatási platform.

Hámori Máté szerint a közoktatásban az énekórákból kiveszett az élményszerűség. Ennek visszaszerzéséhez próbál hozzásegíteni a zenekar utazenehez.hu streaming felületén található videók alapján kidolgozott, a teljes tanévre óravázlatokat biztosító ÉNekÚT projekt. A napokban bemutatkozó program iskolában, otthon és az online oktatásban is sikerrel vethető be.

Nyitókép fotó: Valuska Gábor