A Mordái és a Decolonize Your Mind Society képviseli Magyarországot a 2021-es Eurosonic Fesztiválon január 13-tól 16-ig. A rangos európai showcase fesztivál és zeneipari konferencia online valósul meg.

A koronavírus-járvány miatt nem lehet a hollandiai Groningenbe utazni a legígéretesebb zenei tehetségek szemlézésére. A rendezvény célja azonban továbbra is az európai zene ismertségének és forgalmának növelése a kontinensen kívül és belül egyaránt.

Már több mint száz zenekar került be az online koncertsorozat programjába, amelyet egy szakmai zsűri állít össze a jelentkezőkből.

Magyarországot két feltörekvő zenekar képviseli az idei mezőnyben. A kelet-európai gyökerek felvállalásával mindketten a kulturális sokszínűséget képviselik.

A Mordái a hatvanas-hetvenes évek kísérletező magyar népzenei vonulatának repertoárjából táplálkozik, és „útonálló folk rock” zenét játszik. A csapat tavaly alakult, miután a Middlemist Red frontembere, Nóvé Soma 2018-as szóló kislemeze több népzenei indíttatású muzsikust megihletett, majd idén január végén megjelent a zenekar első stúdióalbuma Mordái címmel.

A másik, Magyarországot képviselő zenekar, a hatfős Decolonize Your Mind Society megszólalása egyedülálló. A jávai zenéktől a közép-afrikai polifónián át a japán udvari szertartászenékig, vagy a tiszta hangolású indiai zenétől a közel-keleti makám semleges tercein át a földöntúli hangzású tibeti gyaling kürtökig több ezer éves kultúrák zenéit fogja át és értelmezi újra, a modern kor technológiáinak segítségével.

„Az európai tehetségek felkarolása a Eurosonic szívügye. A fesztivál olyan előadók sikeres pályafutását indította el, mint a Fontaines DC, a Celeste, a Christine and the Queens, Stromae, Dua Lipa vagy az Idles.

Bár januárban az online platformra kell költöznünk, azon dolgozunk, hogy az előadókat a megfelelő embereknek ajánljuk ki, akik tudnak segíteni karrierjük előmozdításában” – mondta Robert Meijerink, a Eurosonic Program igazgatója.

A showcase fesztivál mellett minden évben egy zeneipart átívelő, nagyszabású, négynapos online szakmai konferencia is kapcsolódik a hollandiai eseményhez.

A mostani kiemelt téma az Út a felépülés felé,

amivel a szervezők a világjárvány által súlyosan érintett zeneipar közeljövőjének kilátásait állítják a középpontba. Az előadók között ott lesznek az európai fesztiválok, kiadók, booking ügynökségek, zenei streaming platformok képviselői.

Az online fesztivál regisztrációt követően ingyenesen követhető lesz a Eurosonic oldalán.

Nyitókép: Mordái, fotó: Adamkó Péter