It is open címmel jelent meg Kaltenecker Zsolt billentyűs-zeneszerző és Mózes Tamara énekes klipje.

Kaltenecker Zsolt először 2017-ben dolgozott együtt Mózes Tamarával egy zenekari projektben. Azóta több dalt írtak már közösen, majd 2020 szeptemberében nagy sikerrel debütáltak duóban az Opus Jazz Club színpadán. Mindketten igen széles zenei spektrumon mozognak, közös zenéjükben meghatározó az elektronikus hangzás, de jelen vannak pop-, rock- és jazzelemek, valamint sok improvizáció is.

Az It is open című dal azon az első, szeptemberi koncerten született, egészen spontán módon. – A számhoz eredetileg csak néhány ütemet fixáltunk vázlatszerűen, mert inkább improvizációnak szántuk. Aztán a koncerten egy 13 perces, erős ívre épülő dal lett belőle, amit meghallgatva azt éreztük, hogy ebben a repülésben biztos más is szívesen részt venne. Az egész egy szürreális, Tarkovszkijt idéző, álomszerű üzenet, mintha benéznénk egy tükör mögé, mintha meglátnánk valami nem megfoghatót, a mindannyiunkat összekötő láthatatlan szálakat – mondták az alkotók.

Az élő koncertrészleteket olyan snittekkel szerették volna kiegészíteni, amik illenek a dal metafizikai hangulatához. Így jutott eszükbe barátjuk, Kállai Vera, aki Finnországban él, és az ottani tájakról nagyon szuggesztív fotókat készít. Átküldték neki a zenét, ő pedig nagy örömmel küldött vissza egy olyan videókból álló válogatást, amiket speciálisan ehhez a dalhoz vett fel, és amikhez alapul a finn tájak látványa szolgált séta közben.

Nyitókép forrása: YouTube