Kemény Egon (1905–1969) kétszeres Erkel Ferenc-díjas zeneszerző zenei és színpadi karrierjének első húsz évét eleveníti fel az a lemez, amely a zeneszerző születésének 115. évfordulója alkalmából készült el az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) közreműködésével.

Az OSZK Színháztörténeti és Zeneműtárának gramofonlemez-gyűjteménye egyedülálló forrása a komponista műveiből készült hangfelvételeknek, az ebből válogatott dalok a most kiadott CD-n jelennek meg először. A felvételeken a legkiválóbb énekesek – többek között Karády Katalin, Lantos Olivér, Kalmár Pál, Sebő Miklós – és zenekarok adják elő a szerző slágerré vált jazzes táncdalait. A melódiák közül kiemelkednek a Fővárosi Operettszínházban bemutatott operettrészletek gramofonfelvételei.

Ma éjjel címet viselő korong az életműválogatás-sorozat negyedik kiadványa.

A CD-sorozat negyedik albuma Kemény első sikerszámával, a Honolulu Lulu (1927) című charlestonnal kezdődik és a Rákóczi induló (1936) átiratával zárul. Kemény Egon zeneszerző magánarchívumából állították össze a táncszámok kottakiadványainak címlapválogatását.

A lemezen hallható modern táncslágerek digitalizált felvételei, valamint a CD-füzetben szereplő lemezcímkekollázs az Országos Széchényi Könyvtár Színháztörténeti és Zeneműtárában őrzött lemezekről készült. Az utolsó két szerzemény Kemény Egon zenei sokoldalúságának más irányaiba nyújt betekintést: megzenésített költeményt és nagyzenekari átiratot hallunk a ritka felvételeken.

A korongon összegyűjtött művek a magyar jazz kezdetétől vezetnek el a zeneszerző komolyabb hangvételű alkotásaiig.

A lemezsorozat a zeneszerző lánya, Kemény Anna Mária produceri kezdeményezése. 2019-ben, Kemény Egon halálának 50. évfordulóján az MTVA támogatásával adta ki a Hatvani diákok (1955) és a Komáromi farsang (1957) című rádiódaljátékokat, amelyeket a Gyermekjátékok című CD, valamint zenekari és gyermekkari kórusművek rádiófelvételei (1952–1962) követtek.

Nyitókép: Kemény Egon: Ma éjjel-booklet, részlet