Augusztustól Mészáros Zsolt Máté Junior Prima díjas orgonaművészt és Liszt-kutatót nevezték ki a Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templom zeneigazgatójának.

Az új zeneigazgató felelős az egyházzenei és koncertélet megszervezéséért, emellett karvezetőként irányítja a kórus munkáját, és orgonaművészi feladatokat is ellát.

Osztie Zoltán plébános elmondta: régóta keresett olyan zenei igazgatót, aki a templom zenei múltjához méltó vezetője mind az egyházi zenének, mind pedig annak a kultúrának, amit a Belvárosi Főplébánia-templom mindig is képviselt. Kiemelte: nem kizárólag a liturgikus, szakrális zenéről van szó, hanem egy komoly hangversenyéletről is.

Olyan elődök fémjelezték a zenei életet náluk, mint Harmat Artúr vagy Liszt Ferenc.

Felidézte: Mészáros Zsolt Máté többször adott korábban koncertet a templomban, kutatásai során pedig többek között azt vizsgálta, hogyan kötődött Liszt a templom plébánosához, karnagyához, és művészileg hogyan hagyta itt a keze nyomát.

Mészáros Zsolt Máté elmondta: számos koncertet adott a templomban, és Liszt Ferenccel kapcsolatos kutatásai is elvezették ide. Ez a helyszín fontos volt a zeneszerzőnek, aki számos alkalommal vezényelt a templomban, és több nagyszabású műve is itt hangzott el először.

„Kötelességemnek érzem, hogy a hely szellemiségéhez és a nagy
elődök hagyatékához méltó egyházzenei életet valósítsak meg” – mondta.

Hozzátette: zeneigazgatóként fontos célkitűzése, hogy az
elkövetkezendő időkben megvalósuló programok, koncertek és fesztiválok
sokszínűek legyenek, és olyan magas művészi színvonalon valósuljanak meg,
amelynek eredményeként a templom elfoglalhatja méltó helyét a legrangosabb
hazai koncerthelyszínek sorában.

Mészáros Zsolt Máté a fiatal orgonistageneráció meghatározó
képviselője. 2018-ban szerezte meg orgonaművész diplomáját a Liszt Ferenc
Zeneművészeti Egyetemen, amelynek jelenleg doktorandusz hallgatója.

Háromszor nyerte el a Fischer Annie Zenei Előadóművészeti Ösztöndíjat (2016-ban, 2017-ben és 2019-ben), 2020-ban pedig a Magyar Művészeti Akadémia hároméves ösztöndíját, amelynek keretében Liszt Ferenc harmónium- és orgonaműveinek új összkiadását készíti el, majd mutatja be egy hangversenysorozat keretében. Mészáros Zsolt Máté az elmúlt években több száz hangversenyt adott Magyarországon és számos európai ország fesztiváljain mutatkozott be. 2012-ben megnyerte a Filharmónia pécsi orgonaversenyét. 2018-ban bejutott a Miami International Organ Competition középdöntőjébe.

A művész egyik legfontosabb célja az orgonazene és a magyar zenekultúra népszerűsítése. Koncertjein gyakran hangzanak el saját orgonaátiratai.

Mészáros Zsolt Máté a Kassai téri Szentlélek-templom orgonaművésze. Számos magyar zeneszerző figyelt fel a magyar zenekultúra népszerűsítése és az új zene megismertetése iránti elkötelezettségére, és komponált műveket számára. Nevéhez számos magyar mű ősbemutatója fűződik.