bill_frisel_skuli_sverrisson_600x262.png
Bill Frisell és Skúli Sverisson

?Frisell úgy játszik a gitáron, ahogy Miles Davis játszott a trombitán? ? írta róla korábban a The New York Times. Az amerikai gitárosnak csaknem négy évtizedes karrierje során több mint 35 albuma jelent meg, játszott Elvis Costello, Marianne Faithful, John Scoefield, David Sanborn, Pat Metheny és Joe Lovano mellett. A kortárs jazz egyik legnagyobb hatású zenészének tartják, aki játszi könnyedséggel illeszti be a folk, a rock and roll, a country és a bluegrass elemeit a modern jazzbe.

 


bill_frissell_010_600x360.png
Bill FrisellFotó forrása: theguardian.com

Hozzá hasonlóan sokoldalú zenész az izlandi Skúli Sverisson, ő mások mellett Szakamoto Rjuicsi, Derek Bailey, Lou Reed, Jon Hassell, David Sylvian, Arto Lindsay, Allan Holdsworth és Jóhann Jóhannson oldalán szerepelt már. Több mint száz albumon játszott, írt zenét az Iceland Dance Company előadásaihoz, az Izlandi Nemzeti Színháznak, számos film zenei aláfestését készítette el. Játékára jellemző a skandináv országok éteri, bensőséges, nagy tereket nyitó jellege.

A két zenész 2017 nyarán találkozott, egy évre rá megjelent a Strata című közös albumuk, amelyen Sverisson dalai szerepelnek. A stúdióban ott volt Frisell rajongója és barátja, Jim Jarmusch rendező is, aki később azt mesélte, hogy a lemezfelvétel olyan hipnotikus és szinte szürreálisan ihletett módon, szavak nélkül zajlott, mintha egy testvérpár zenélt volna.